Fogyás motiváció 1. rész

Írta:
Fogyás motiváció 1. rész

Hogyan motiváld magad fogyásnál

Egy korábbi cikkem alapján a Miért hízunk valójában? feltett szavazáson sokan azt a választ adták, a fogyásuk fő akadálya a motivációhiány, így ezt a témát egy kicsit jobban körüljárom egy cikksorozat keretében.

Egyre több és több emberrel ismerkedem meg közvetlenül és egyre több kommentet olvasok olyan emberektől, akik fogyni akarnak, de nem tudják magukat elégé elhatározni, hogy belecsapjanak egy komplett diéta vagy életmód váltásba. Egyik ok, hogy sokan azt hiszik, hogy a fogyás=egészséges táplálkozás=több pénz. Valójában ez nem igaz vagy csak fél igazság. A továbbiak meg tudhatod, hogyan spórolj úgy pénzt, hogy közbe fogyni is fogsz, egészségesebb is leszel és mondhatni ez örökre szól, már ameddig élsz.

fogyás motiváció

Gondolkozz okosan

Való igaz, hogy az egészségesebb élelmiszerek drágábbak, de akkor, hogyan tudok pénzt spórolni? Először tudni kell azt, hogy az egészséges élelmiszerek fogyasztása nem egyenesen arányos az egészséges táplálkozással. Például nagyon egészségesek a sajtok és a magvak, sok bennük a vitamin és az ásványi anyag, de ezekből, ha sokat eszünk akkor bizony hízhatunk, ami nem éppen mondható egészséges táplálkozásnak. Fordított esetben ott a kenyér, amit mindenki pocskondiáz, mert mennyire hizlaló. Tudni kell egy aranyszabályt, egyik étel se hizlal és egyik se fogyaszt. A kenyeret nem tartjuk egészséges ételnek mégis, ha módjával eszük, legyen az sima fehér kenyér, az még belefér az egészséges táplálkozásba, és még mellette is lehet fogyni. Tehát ebből kiindulva, vehetünk sok ezer forintért sajtot és magvakat, attól még nem fogunk fogyni, és ehetünk olcsó kenyeret, ami mellett még fogyhatunk is. Ez csak két példa volt, de ezenkívül még számtalan ilyen példát lehetne sorolni és hasonló tévhiteket boncolgatni.

fogyás motiváció

Spórolj hatékonyan

Tehát nem kell sok pénz az egészséges táplálkozáshoz, de hogyan tudunk spórolni konkrétan, ha tudatosabban állunk az étkezésekhez? Egy nagyon jó példát tudok hozni. Az éttermekről tudni illik, hogy, általában elég nagy adagokat adnak független attól, hogy milyen magasak, hány kilók és milyen idősek vagyunk. Ezektől az adatoktól függ leginkább, hogy mennyi kalóriára van szüksége egy átlag embernek. Tisztelet a kivételnek, de éttermeknek az a jó, ha nagy adagot adnak, mert így a vendég azt látja, hogy milyen bőségesen kiszolgálják és a jövőben is szívesebben fog visszamenni oda. Sajnos ilyenkor az ember arra gondol, hogyha már kifizetem az ebédem, akkor már nem fogom veszni hagyni és inkább megeszem, minthogy pocsékba menjen. Tudni kell, hogy ételtől függően hiába eszünk többet egyszerre, nem fogunk azzal egyenesen arányosan később megéhezni. Tehát, ha csak az étel 2/3-t eszük meg ugyan úgy, akkor fogunk megéhezni, mintha az étel egészét ennénk meg. Ez azért van, mert mindenkinek van egy alap kalóriaigénye abban a pillanatban, amikor eszünk. Egy 150 kilós embernek több lesz, mint egy 60 kilósnak, de ugyan úgy több egy élsportolónak. Ebből kifolyólag tudni kéne, hogy neked abban a pillanatban mennyire van szükséged. Én tudom, hogy 400 kalóriával 3 óráig el vagyok például. Hogy, honnan tudom, hogy mennyi 400 kalória? Tapasztalatból már meg tudom mondani, ha ránézek egy ételre. Tehát, ha az ételünk olyan, hogy abból neked csak a 2/3-ára van szükséged abban a pillanatban, mert a szervezetednek ennyi kell, hogy működni tudjon gond nélkül, de, ha az egészet eszed meg, akkor annak úgyis csak a 2/3-t használod fel, a többivel nem fogsz tudni mit kezdeni, vagyis tudsz, mert egyből átalakítja a szervezeted a felesleges szénhidrátot zsírrá és szépen köréd építi. Vagyis akárhogy döntesz, akkor is csak annyit használsz fel, amennyire ténylegesen szükséged van. Ha bírtál követni, akkor láthatod, hogyha elvitted volna a maradékot, azaz az 1/3-t haza, akkor azt később is megeheted volna, így aznap máris pénz spóroltál, mert megmarad uzsonnára és nem kell pluszba költened másra. Persze itt mindenki a saját pénztárcájához mértén gondolkozzon, mert rá lehet erre is mondani, hogy, aki spórolni akar az ne menjen étterembe. Ez bármelyik étkezésedre is elmondható akár otthon, akár máshol.

fogyás motiváció

Gazdálkodj okosan

Ha tudatosan állsz ehhez és oda figyelsz, hogy mit eszel és mit nem, mikor eszel és mikor már nem, akkor éves szinten akár százezer forintot is meg tudsz spórolni. Erről a témáról már korábban is írtam, de úgy tűnik nem elég egyszer leírni. Az ügyfeleimnek is sokszor mondom, hogy akaratot nem tudok senkinek se adni, de tudást ahhoz, hogy ezt mind megvalósítsák már annál inkább. Az a szép ebben, hogy csak egyszer kell megtanulnia az embernek és utána már olyan, mint a biciklizés, mert sose lehet elfelejteni. És arra még nem is tértem ki, hogy fogyás után mennyi betegséged szűnhet meg vagy javulhat, és az azokra kapott gyógyszereken is mennyit tudnál spórolni.

Biztos sokan gondolják most azt, hogy persze-persze, de én ezt nem tudnám betartani. Az a helyzet, hogy mindenki be tudná tartani vagy meg tudná valósítani, de aki nem próbálja ki az persze sose fogja megtapasztalni. A New Man Program pont erre jött létre, az embereknek segíteni mindenben, ami sikeres fogyáshoz vezethet. Általános vélemény, hogy mindenki kételkedik, de pár nap alatt te is hasonló véleményen lennél, mint, akik kipróbálták.

Sorozatunk további cikkei: 

27 Diétás Étellista

Nem tudod, mit lehet enni diéta alatt?

Te is állandóan éhezel?
Te sem salátán akarsz élni?

Töltsd le az ingyenes anyagunkat! Hová küldjük?

27 Diétás Étel minta

diéta fogyás hízás