GI diéta előnyei és hátrányai

Írta:
GI diéta előnyei és hátrányai

A GI diéta egyre népszerűbb lett a diétázók körében, így nem lehet elmenni mellette, hogy ne említenénk meg a lehetséges fogyókúrák között. Vajon hatásos vagy célszerű lenne ezt választani a fogyásunk érdekében? A GI diéta előnyei és hátrányai röviden és tömören vagyis konyhanyelven.

GI diéta

Mi is a GI diéta?

A GI diéta valójában Glikémiás indexet jelenti, ami annyit teszi ki, hogy az ételek glikémiás indexe alapján 3 csoportba sorolhatóak be. Magas, közepes és alacsony GI értékkel bíró csoportba. A glikémiás indexet 0 és 100 közötti skálán határozzuk meg. Minél alacsonyabb egy étel GI értéke, annál lassabban szívódik fel az szervezetedben és annál kevésbé emeli meg a vércukorszinted, így később leszel csak éhes. A magas ennek a fordítottja, tehát minél magasabb, annál gyorsabban szívódik fel és annál magasabb lesz a vércukorszinted, ami nagyon gyorsan utána le is esik, így hamarabb fogsz megéhezni. A GI diéta lényeg, hogy sok alacsony GI értékű ételeket egyél, így kevesebbet fogsz elméletben enni és ez fog segíteni a fogyásban. Elméletben!

GI diéta ételeinek értéke

Magas (70-100): glükóz (szőlőcukor), kristálycukor, némely alkoholos ital (koktélok, hozzáadott cukorral készülő likőrök), torták, sütemények, édességek, édes kekszek, ropogtatni valók, pékáruk (fehér lisztből), tészták (fehér lisztből, jól átfőve), kukoricatészta, rizstészta, gabonapehely, kukoricapehely, müzli, puffasztott gabonatermékek, burgonya (jól átfőtt/sült, püré), sütőtök, pasztinák, karórépa görögdinnye, aszalt datolya

Közepes (56-69): méz, müzli (natúr, édesítetlen), háztartási keksz, tészták (fehérlisztből, közepesen átfőve), fehér rizs, üdítők, gyümölcslevek (hozzáadott cukorral), ananász, sárgadinnye, aszalt gyümölcsök, befőttek, lekvárok, burgonya közepesen elkészítve (főtt, sütőben sült), fehérrépa, cékla

Alacsony (0-55): pékáruk (teljes kiőrlésű lisztből, rozslisztből), tészták (teljes kiőrlésű lisztből), árpa, bulgur, hajdina, quinoa, barna rizs, bab, lencse, csicseriborsó, tej, joghurt, kefir, túró diófélék és olajos magvak, gyümölcslevek (hozzáadott cukor nélkül), gyümölcsök többsége (kivéve: dinnye, ananász, aszalt gyümölcsök), zöldségek többsége (kivéve: pasztinák, karórépa, fehérrépa, sütőtök, cékla), étcsokoládé (70%-nál magasabb kakaótartalmú), fruktóz (gyümölcscukor)

0 közeliek: Húsok, halak, gombák, sajtok, vajak, zsírok, olajok, tojás, alkoholok többsége

GI diéta előnyei és hátrányai

Ha a GI diétát csinálod, akkor minden bizonnyal egészségesen fogsz étkezni, hiszen az alacsony GI értékű ételek szinte mind segíthetnek a fogyásban. A kérdés már csak az, hogy a GI diéta milyen mértékben fog segíteni. Ugyanis attól, mert valami egészséges még nem biztos, hogy nem hizlal. Egy teljes kiőrlésű lisztből készült péksütemény alacsonynak számít, de a kalóriaértéke továbbra is magas. Hiába eszünk kevésszer, ha egyszerre túl sokat eszel meg és magyar társadalomra igaz, hogy szeretünk egyszerre sokat enni. A cél a sikeres fogyásnál nem a minél "kevesebbet együnk" cél legyen, hanem a minél többször és normál adagot, viszont jó ételekből megválogatva. A GI diéta jó ételekre épül, de a mögöttes lényege nem túl hatásos. Szakember nélkül nagyon nehéz lehet vele a fogyás.

Forrás: kaloriaguru.hu

27 Diétás Étellista

Nem tudod, mit lehet enni diéta alatt?

Te is állandóan éhezel?
Te sem salátán akarsz élni?

Töltsd le az ingyenes anyagunkat! Hová küldjük?

27 Diétás Étel minta

diéta