Sült krumpli - minden, amit tudni kell róla a diétánál

Írta:
Sült krumpli - minden, amit tudni kell róla a diétánál

A sült krumpli sokak egyik kedvenc étele. Szinte mindenki tudja nem éppen a legegészségesebb, ennek ellenére sokan eszik. De mitől is egészségtelen? Általánosságban kijelentkező azért, mert olajban sütik, ezért nagyon megszívja magát olajjal. Többek között a krumpli, amiben ugyan sok a C-Vitamin és sok hasznos tápanyag, a sütés hatására elveszti annak tartalmát, így csak egy adag szénhidrát és zsír bomba marad belőle. 100 g olajban sült krumpliban átlagosan 292 kcal van. Vagyis háromszor több, mint, ami egészségesnek és elfogadható lenne egy diétázó számára. Ez persze függ attól is, hogy mennyi ideig sütjük, mert ha minél több ideig annál több olajjal szívja meg magát és annál több víz párolog el belőle. A McDoland's, ami az egyik legnagyobb sült krumpli kereskedőjének mondható 240 kcal-s sült krumplit árul, állításuk szerint. A Burger King  271 kcal-t vall be, míg a KFC 268 kcal-t. Ez egy fokkal jobb, de még mindig soknak mondható.

sültkrumpli

A tovább mögött leírom, hogy tudjuk helyesen elkészíteni.

Nem kell elszomorkodni, mert vannak alternatívák az olajban sült krumpli kiváltására. Ha sütőben sültjük máris csak 199 kcal lesz, ez már alkalmas, hogy együnk belőle más zöldség körettel kiegészítve. Viszont, ha egészben hagyjuk a krumplit és így héjastól egy fólia alatt vagy abba betekerve sütjük, majd, ha megfőtt a fóliát levéve még pár percig süthetjük, akkor máris körülbelül 85 kcal-s krumplit kapunk, ami nagyon jó értéknek számít már. Ebben az esetben célszerű egyforma krumplikat sütni, körülbelül tenyér nagyságnál nem nagyobbakat. Ebből nyugodtan ehetünk egy étkezés alkalmával 100-150 g-t attól függ kinek mekkora a kalóriakerete. 

Persze van több krumplis étel is még. Az egyik legnépszerűbb a krumplipüré, ami 96 kcal-s, ami szintén nagyon jónak mondható és a verhetetlen sima főtt krumpli (lehet zöldséges, hagymás főtt krumpli is ami még jobb), ami 77 kcal-val büszkélkedik a köretek között, jó persze kivéve a zöldséges köretet, amitől jobb nincsen. Nagyon sok helyen olvasom, hogy a kenyér után a krumplit hagyják el diéta alkalmával. Nem kell félni a krumplitól, nem kell lemondani róla csak kicsit okosabban elkészíteni.

27 Diétás Étellista

Nem tudod, mit lehet enni diéta alatt?

Te is állandóan éhezel?
Te sem salátán akarsz élni?

Töltsd le az ingyenes anyagunkat! Hová küldjük?

27 Diétás Étel minta

diéta fogyás hízás