Miért olyan rosszak a gyors ételek?

Írta:
Miért olyan rosszak a gyors ételek?

Avagy mit etetnek meg velünk?

Szinte már divat pocskondiázni a gyorséttermeket, azért, amit kínálnak, de tudja bárki is miért olyan egészségtelenek azok az ételek? A leggyakoribb kaják a szendvicsek és sült krumplik szoktak lenni, de egy korábbi posztomban már olvashattatok a sült krumpliról, így most a szendvicsekre térnék ki leginkább.

 hamburger

Már régebben is csodálkoztam rajta, hogy tulajdonképpen miért olyan egészségtelen egy gyorsétteremben kapható hamburger vagy szendvics? Végül is, mi van bennük általában? Zsemle, ami a fő szénhidrát forrása a hamburgereknek, amire szüksége is van a szervezetünknek. Saláta és különféle zöldségek, ami úgy szintén szénhidrát forrás, de elég kevés van bennük, viszont sok vitamint tartalmaznak. Hús, ami a fehérje forrást biztosítja, ami szintén nagyon hasznos és kötelező, plusz zsírt is szokott tartalmazni, ami megint csak kell a testünknek. Sajt, ami szintén nagy részt zsír. Akkor ott vannak az öntetek vagy szószok, ami nagyjából mind a 3 tápanyagokat szokta tartalmazni. Tehát, ha ebből a szempontból nézzük nem, hogy egészségtelen, de még egészségesnek is mondható, mert elégé kiegyensúlyozott ételnek mondható egy hamburger.

hamburger

De akkor, miért van az, hogy csak negatív tulajdonságokat tulajdonítanak neki? Bárki, akit megkérdezel csak az ízüket tudják felsorolni, mint pozitívum tulajdonságuk. A megoldás a kalória tartalmukban keresendő. Ugyanis vegyük át újra, mi is van egy hamburgerben. Zsemle, ha én egy zsemlére ránézek, ami a boltban kapható, akkor nagyjából be tudom lőni a súlyát, ebből megtudom mondani nagyjából a kalória tartalmát és tudni fogom, hogy mennyit ehetek belőle és az mennyi időre lesz elegendő számomra vagyis, hogy mikor ehetek újra. Egy gyorséttermi zsemle, viszont egyedi készítésű, nem fogsz találni sose olyat a boltban, mert csak annak a gyorsétteremnek készül általában és nem tudod, hogy pontosan mit raknak bele. Márpedig egy zsemlét csak egy dologgal lehet elrontani, az pedig a cukor. A cukorról pedig tudjuk, hogy rengeteg kalóriát tartalmaz, még pedig 100g-ban pontosan 400 kcal-a van. Ezt a cukrot, azért rakják bele, hogy még finomabb legyen és rászokjanak az ízére a tudatlan vevők. A zöldség az zöldség, habár van olyan gyorsétterem, ami cukrozza a salátáját. A hús az hús, nagyon nem tudnak mit kezdeni vele, bár a hús nyilván nem a legzsírszegényebb, de nem is kell annak lennie, mert magától a zsírtól nem hízzunk. Viszont lehet olyanokat hallani, hogy szójával dúsítják, amiben szintén sok a szénhidrát, így már nem is hangzik olyan jól. A sajt, ami általában ömlesztet sajt, ezért nem éppen a minőségéről híres és lehetetlen kitalálni, mi van benne a zsíron kívül. A másik nagy probléma a zsemle mellett az öntetek vagy szószok szoktak lenne. Ez is olyan, hogy nagyon könnyen el lehet rejteni benne a cukrot és az illető, csak azt érzi, hogy milyen finom is az. Közbe persze rengeteg kalóriát vesz magához, mert a gyorséttermeknek nem az a céljuk, hogy fitten tartsanak minket, hanem, hogy oda szoktassanak hozzájuk. Ez azért lehetséges, mert a nyelvünkön lévő ízlelőbimbók, ha túlságosan is megszoknak egy ízt, akkor nagyon nehezen engedik el, főleg, ha még mi magunk is szeretjük. Ezért van az, hogy habár tudjuk, miért nem lenne szabad abban a kajáldában enni, mégis megtesszük, mert nem tudunk ellenállni a csábításnak. Ha valaki eddig nem jött volna rá, ezt hívják függőségnek. Egy-egy ártatlan hamburger és a hozzátartozó sült krumpli és üdítő nem is gondolnánk mire képes, ha nem figyelünk oda. Aztán jönnek a síránkózok, hogy én alig eszek valamit és a levegőtől is hízok.

hamburger függőség

Megoldás, mint mindig most is van. Mint már írtam önmagában egy hamburger elég jó kaja. Még azt is mondhatnám rá, hogy egészséges, de persze egy diétázónak nem ajánlót ettől még. Otthoni körülmények közt kell elkészíteni magunknak és akkor biztosan tudni fogjuk, hogy mit is eszünk. Már korábban is leírtam egyik posztomban, hogy az egyik probléma, amiért elhízik valaki, hogy nem tudja, mit eszik.

27 Diétás Étellista

Nem tudod, mit lehet enni diéta alatt?

Te is állandóan éhezel?
Te sem salátán akarsz élni?

Töltsd le az ingyenes anyagunkat! Hová küldjük?

27 Diétás Étel minta

diéta hízás gyorsétterem