Így kerüld el az elhízást

Írta:
Így kerüld el az elhízást

Van az úgy, hogy az ember nem tudja rávenni magát a fogyásra, habár nem ártana és ezt ő is tudja. Viszont van mód arra, hogyha fogyni nem is, de a további hízást elkerüljük. Azért tovább hízni mégse lenne jó, főleg, ha egyébként súlyproblémád van. De ugyan úgy igaz ez bármelyik emberre is, 99%-unk nem szeretne tovább hízni, mint a jelenlegi állapota. Erre van egyszerű módszer vagy szabály, amit, ha betartunk, akkor jó esélyünk van arra, hogy valóban megállítsuk. Bár a fogyáshoz sajnos még nem elegendő.

image-1.jpgKép: Thomas Mangold

A legtöbb ember két ok miatt hízik el:

  • Sokszor eszik rosszat
  • Ritkán eszik sokat

A "Sokszor eszik rosszat" azt jelenti, hogy egy nap 4-6x eszik, de csupa egészségtelen ételeket vagy túl nagy mennyiséget. A "Ritkán eszik sokat" kategóriában az illető naponta 1-2x eszik és szintén egészségtelen ételekből nagyobb mennyiséget, amit főleg a nap hátralevő részében fogyaszt el.

Mi ezzel a probléma?

Amikor sokszor sokat eszel, akkor azt történik, hogy túl gyakran kap a szervezeted nagyobb mennyiségben energiát. A legtöbb kövér ember nem igazán aktív a mindennapokban, ezért ezt a sok energiát nem tudja időben felhasználni, így a többlet egyszerűen elraktározódik. Ennek az ellenkezője, amikor ritkán eszünk sokat, szintén elhízáshoz vezethet, mert a tested megszokja azt az állapotot, hogy egyszer éhezik, egyszer pedig dúskál a bőségben. Amikor eszel, akkor a tested tudni fogja már, hogy a közeli jövőben, vagyis már holnap lesz olyan, hogy éhezni fog, ezért, amit akkor megettél, annak egy részét gyorsan elraktározza, hogy, amikor majd jön az éhezéses időszak, akkor azt abból fedezni tudja. De az esetek többségében többet raktároz, mint amit később elhasználna. Ezért gyakori lehet a napközbeni gyengeség, fáradékonyság, esetleg székrekedés is.

image-1-_3_1.jpg

Mi a megoldás?

Az egyetlen megoldás táplálkozás szinten az arany középút. Tehát, a napi ötszöri étkezés vagyis a 3 óránkénti étkezés, de odafigyelve, hogy mostantól egyre több főtt ételt fogyasztva. A süteményekből naponta ne legyen több 2-3 szeletnél és ha lehet, ne közvetlenül étkezések előtt vagy után edd, hanem egy külön étkezésre. Biztos hallottál már erről és most azt gondolod, hogy "nekem ez nem megy", "én nem tudok naponta ötször enni". Valóban sok embernek gondot okoz, mert nincs erre ideje, de nézz csak magadra, elhízásra volt időd? A túlsúly nem válogat csak jön és megnehezíti az életed. A legnagyobb probléma az elhízással, hogy nem egyik napról a másikra történik, hanem hónapok, évek alatt, ezért az illetőnek van elég ideje arra, hogy megszokja a mindenkori állapotát, így nem annyira feltűnő 5 kiló plusz 3 hónap alatt és lehet csak legyint rá egyet. Azonban, ha egy nap alatt hízna 5 kilót, azt másnapra igencsak észrevenné és azonnal fogyáson gondolkozna. Szerencsére nem lehet egy nap alatt 5 kilót hízni(biztos lesz olyan, aki erre igennel felelne, de most mondom, hogy az csak plusz víz rajtad nem zsír).

image-1-_1_1.jpg

Most kezded el vagy majd akkor, ha még több leszel?

Amennyiben betartod a tanácsokat nagy eséllyel meg is állítod a további hízásodat. Legyen most bármennyi súlyfelesleged vagy bármilyen genetikád, ha többször kevesebbet eszel, nem hagysz ki étkezéseket és mértéket tartasz az egészségtelen ételekből, akkor meg lesz az eredménye. Próbáld megállítani az elhízás tendenciáját, mert míg 2009-ben 60% körül volt világszerte és itthon a túlsúlyosak aránya, addig a WHO legfrissebb becslése szerint ez már 65% körül van. Vagyis egyre jobb terebélyesedik a lakosság és előre nem látható katasztrófákhoz vezethet ez az emberiségre nézve. Eddig nem nagyon eset szó arról a túlsúlyról, amit az angol csak "skinny fat"-nek hív vagyis olyan túlsúlyos emberek, akik habár normál testalkatúnak látszanak, de a bőrük alatt nagyon nagy százalékban zsír terül el, nem beszélve a szerveink körül. Ruhában sok ember tűnhet vékonynak, azonban ruha alatt gyorsan feltűnnek a hurkák deréktájon. Régebben én is ebbe a kategóriába tartoztam, úgyhogy tudom milyen az ilyen emberek élete.

A fenti képből látszik, amit neten találtam, hogy a bal és jobb oldali képen úgy az az ember látható csak más-más testalkattal. Elölről nézve a testük szélessége megegyezik, sőt, ha felvennének egy pólót nem lehetne igazán megmondani, hogy mennyire van elhízva a bal oldali képen és mennyire izmos a jobb oldali képen. Ez gyakorlatilag egy rejtett elhízás, amivel nagyon sokan küzdenek világszerte.

jelentkezz_itt_jelentkezem_2.png

Ahhoz, hogy fogyjunk emellett nagyon fontos, hogy mit és mikor eszünk. Talán ez a fogyás legnehezebb része, amiben a New Man Program próbál mindenkinek segíteni, aki úgy érzi, hogy külső támogatásra vagy tanácsadásra van szüksége ehhez. Te meg tudsz birkózni egyedül is vele?

27 Diétás Étellista

Nem tudod, mit lehet enni diéta alatt?

Te is állandóan éhezel?
Te sem salátán akarsz élni?

Töltsd le az ingyenes anyagunkat! Hová küldjük?

27 Diétás Étel minta

diéta fogyás hízás