Testképzavar kialakulása és okai

Írta:
Testképzavar kialakulása és okai

Miért nem értjük a testképzavaros embereket?

Akár hinnénk akár nem, valójában nagyon sok a testképzavar áldozatainak száma a világban. Sokan csak a soványsággal hozzák a testképzavart összefüggésbe, de valójában ugyan úgy érinti a túlsúlyos embereket is. Nem a nagyon elhízott emberekről van szó, hanem aki épphogy belépett a túlsúlyosak világába hiszen ők úgy gondolják, hogy ez a korral jár és nincs ezzel semmi gond. "Én legalább nem vagyok csont és bőr" - mondják.

Testképzavar kialakulása

Azért nem vagyunk képesek megérteni a testképzavarosak világát, mert nem élünk benne. Egy egyszerű példán keresztül elmagyarázom. Amikor elkezdünk fogyni vélhetően azért teszünk, mert kövérnek látjuk magunkat és megakarunk szabadul a súlyfeleslegünktől. A természetnek hála ez nem megy egyik pillanatról a másikra és pontosan ez a csapda az egészben. Mivel lassan fogynunk, tulajdonképp annyira észrevétlenül, ahogy a növényeket se látjuk nőni. Mivel te a saját testedben élsz ezért naponta szembesülsz a tested aktuális látványával és napi szinten elmented az emlékezetedben, hogy éppen, hogyan nézel ki és a régi emléket magadról törlöd. Emiatt sose látod, hogy fogynál, miközben a mérleg hétről hétre kevesebb mutat. Hiába fogytál már 5 kilót, mégis úgy érzed, hogy semmit se változtál külsőre és még mindig ugyan olyan kövérnek érzed magad. Amikor ezzel szembesülsz gyakorlatilag nálad is elkezdődik a testképzavar első fázisa. Olyan ez, mint amikor a gyerekedet se látod felnőni. Mások mondták, hogy "mennyit nőtt már ez a gyerek".

Kövérségtől az anorexiáig

Amikor elértél egy komolyabb szintet mondjuk 20 kilót, akkor már látni fogod, hogy sokat fogytál, de még mindig kövérnek fogod érezni magad. Azon fog járni az eszed, hogy még mindig fogyhatnál pár kilót, mert a hasadon vagy fenekeden még mindig látszanak a hurkák. Bármennyit fogsz még fogyni mindig kövérnek fogod magad érezni, mert sose érzed a testeden a változást. Ilyenkor már nagyon sok bókot fogsz hallani, hogy mennyit fogytál és milyen jól nézel ki, de te akkor sem fogod magad jól érezni. Vannak olyan emberek, akik ezt tudják kezelni és vannak, akik nem. Az ilyenekből lesznek a fogyásuk után anorexiásak. Ehhez nem kell persze kövérnek lenni, elég, ha kövérnek látjuk magunkat.

Kövérségi testképzavar

Ennek a fordítottja is igaz, mikor valaki egyre jobban és jobban hízik, de mivel nem látja a hízását, ezért nem is vesz róla tudomást és úgy gondolja, hogy "most is úgy érzem magam a testemben, mint 2 évvel ezelőtt". A magáról kialakított kép mindig igazodik az aktuális állapotához. Ez ugyan olyan testképzavar és már neve is van: fatorexia, de ebbe még nem lehet olyan hamar belehalni, mint az anorexiába. Legfeljebb akkor, ha hosszú távon tovább hizlalja magát és végül szív és érrendszeri betegség valami rosszra fordul.

Könnyű azt mondani, hogy "ez velem nem eshet meg". Ha nem szeretnél kockáztatni, akkor inkább kérj segítséget és szakszerű tanácsokkal látlak el a Diéta tanácsadás alatt.

Diéta tanácsadás

27 Diétás Étellista

Nem tudod, mit lehet enni diéta alatt?

Te is állandóan éhezel?
Te sem salátán akarsz élni?

Töltsd le az ingyenes anyagunkat! Hová küldjük?

27 Diétás Étel minta

fogyás hét képe