Népbetegségi járvány 5. rész

Írta:
Népbetegségi járvány 5. rész

Az első reprezentatív országos táplálkozási vizsgálatnál (1985-1988) a felnőtt férfiak 52%-ának volt a testtömeg-indexe 25 kg/m2 felett. Ebből 12% volt elhízott. A felnőtt nők 50%-a volt túlsúlyos vagy elhízott, 18%-uk testtömeg-indexe haladta meg a 30 kg/m2-t. 2009-re a férfiaknál az elhízottak aránya több mint kétszeresére nőtt, nőknél 50%-os növekedés tapasztalható a mért értékek alapján. Sokan azt gondolják, hogy az elhízás a genetikán múlik. 1988 óta hirtelen megugrott volna a genetikai hibás emberek száma? Nem kell itt bele magyarázni semmit. Egyszerűen nézzük meg milyen ütemben növekszik az ipari termelés az élelmiszer iparban, elég, ha bemegyünk egy bolt és látni fogjuk. Ezzel egy ütemben emelkedik az elhízások aránya is. Minél több feldolgozott élelmiszert adnak el, annál több kövér ember fog mászkálni az utcákon.

elhízás

A túlsúly és elhízás megelőzésére számos nemzetközi együttműködés indult, amely hazánkat is érinti. A WHO 2004-ben jelentette meg a Táplálkozás, Fizikai Aktivitás és Egészség globális stratégiáját. Ezzel összhangban, a WHO Európai Regionális Irodája kidolgozta az élelmiszer- és táplálkozáspolitikához kapcsolódó Második Európai Cselekvési Tervet. 2006-ban a WHO miniszteri konferenciáján elfogadásra került az Európai Elhízás Elleni Charta. A dokumentum kiemeli, hogy az elhízás járványszerű terjedése visszafordítható, amelyhez az egyén, a társadalom és a kormányok közös felelősségvállalása szükséges. Ennek részeként átfogó intézkedésekkel mindenki számára meg kell teremteni az egészséges választék és környezet lehetőségét. Az Európai Unió Bizottsága 2007-ben jelentette meg a Táplálkozással, túlsúllyal és elhízással kapcsolatos egészségproblémákra vonatkozó európai stratégiát. A stratégia integrált európai uniós megközelítést vázol fel a táplálkozással összefüggő krónikus betegségek csökkentésére.

elhízás

A legjobb módszer a kövérség megállítására és visszafordítására az lenne, ha beszüntetnénk minden édesség, sütemények és cukrozott termékek gyártását. Persze sokan sütnének otthon ilyesmiket, de biztos, hogy a nagy részük jóval kevesebbet enni belőlük, mert lusták az emberek maguknak elkészíteni. Ez radikális módszer lenne, de hatásos. Valószínű, hogy sose éljük meg ezt a napot és biztos, hogy sokan azzal érvelnének, hogy mindenki maga döntse el, mit eszik meg és mit nem. Sajnos ezzel az érvvel az a baj, hogy nagy részük nem tudja hosszútávon mit eredményez a testükkel, így nem is foglalkoznak vele.

elhízás

A második legjobb módszer a kötelező oktatás, ahol bemutatnák az embereknek, hogy mit jelent egészségesen étkezni és mit jelent a túlzott kalória bevitel. Valójában, aki egészségesen étkezne az nagyon nehezen hízna is el, és pont erre lenne szüksége mindenkinek, hogy megtanulják, mit jelent jól étkezni. Sok felesleges dolgot tanítanak az iskolában, erre pedig nagyon nagy szüksége lenne az emberiségnek, mert, ha megtudnánk előzni, akkor rengeteg pénzt tudna a kormány is és mi magunk is megspórolni a kövérség által generált betegségek elkerülése révén. Sajnos ez még mindig nem érdeke senkinek és főleg nem a gyártóknak. Valószínű ez se fog bekövetkezni, így magunkra maradunk, ha fogyni szeretnénk. Egyelőre még úgy néz ki, hogy mindenkinek a saját felelőssége, hogy kövér-e vagy sem. Vajon mikor jön el az a pont, amikor azt mondja bármelyik kormány is, hogy drasztikus lépésre szánja el magát a kövérség megakadályozása érdekében?

elhízás

Forrás: OÉTI

 

Sorozatunk további cikkei:

27 Diétás Étellista

Nem tudod, mit lehet enni diéta alatt?

Te is állandóan éhezel?
Te sem salátán akarsz élni?

Töltsd le az ingyenes anyagunkat! Hová küldjük?

27 Diétás Étel minta

diéta hízás