Miért hízunk a korral? Az öregkori elhízás okai

Írta:
Miért hízunk a korral? Az öregkori elhízás okai

Avagy az elhízás okai

Ha csak kimegyünk az utcára, megfigyelhetjük, hogy minél idősebb valaki, annál inkább jelen van az életében az elhízás és szinte alig van kivétel. Az idősödő társadalom van a legjobban kitéve az elhízás veszélyeinek. Nagyjából megegyezik a férfi nők aránya, bár a nők kicsit hátrányban vannak, ennek ellenére kb 80% az esélye, hogy 65 év felett minimum túlsúlyosak leszünk. Ez egy elégé megrázó adat, azonban ez nem véletlenül van így.

elhízás

Kezdjünk talán a legelején, hogy érthető legyen. Az elhízás vagy fogyás kapcsolata, mindig attól függ, hogy mennyi kalóriát viszünk be a szervezetbe és mennyi kalóriát égetünk el aznap. Tehát, ha pl: 2000 kalóriára van szükségem egy nap, hogy ne hízzak és ne is fogyjak és 2400 kalóriát eszek vagy iszok, akkor bizony hízni fogok. Ugyanez igaz fordítva is, ha 1600 kalóriát eszünk, akkor fogyni fogunk. Persze vannak kivételes esetek, sport, betegség vagy rendszertelen étkezés esetén, de az már egy másik történet. Ez a 2000 kalória fiatal korban kb 20-25 évesen értendő, de ez mindig változásban van.

elhízás

Amikor kisgyerekek vagyunk, akkor nincs szükségünk 2000 kalóriára, hanem a testmagasságunkhoz igazítva kb 500-1000 kalória is elég, és mindig, ahogy növünk úgy egyre többre és többre van szükségünk. Nagyjából 20-30 év között érjük el maximumot, ekkor kell a legtöbb tápanyagot bevinnünk a szervezet, mert a testünk a teljesítő képessége csúcsán van. Ahogy idősödünk egyre kevesebb kalóriára lesz szükségünk, mivel a korral a magasságunkból és az aktivitásunkból is veszítünk. És itt kezdődik az elhízás probléma. Telnek az évek és apránként csökken a kalóriára felhasználásunk, de az ételek kalóriatartalma nem csökken velünk együtt. Tehát az a tányér paprikás krumpli, ami húszon évesen elég volt, 40-50 évesen már valószínűleg, sok lesz. Magyarul évről évre egyre több és több plusz kalóriát fogyasztunk, miközben nem lenne rá szükségünk.

elhízás

Három megoldás létezik erre vagyis, hogy időben elkerüljük az elhízás veszélyeit. Kevesebbet kell ennünk egy-két kanállal, mint eddig. Ezt nagyon nehéz betartani, mert nem tudjuk, hogy mi a "normál" mennyiség így nincs mihez viszonyítani. Másrészről azért sem jó, mert éhesek maradhatunk és az éhes ember mindig többet eszik a keleténél a legközelebbi étkezésnél. Ráadásul, ha túl keveset eszünk. akkor az anyagcserénk lelassulhat, ami azt jelentheti, hogy amikor éppen normál mennyiséget eszünk, attól is hízni fogunk. A másik megoldás, hogy tudatosan kezdünk el táplálkozni, vagyis egyre kevesebb kalóriadús ételt fogyasztunk. Pl: napi 3 szelet kenyér helyett már csak 2-t eszünk, de annyival több zöldséget vagy vaj helyett körözöttel kened meg a kenyered. Persze nem kell semmit se elhagyni, hanem ritkítani és, ha ezeket ritkábban eszed, akkor automatikusan többet fogsz az egészségesebb és kalóriaszegényebb ételekből, mert úgy nem marad más választásod. Már annyi is elég lehet, hogy naponta ebédre levest eszel főétel helyett. A harmadik megoldás, hogy eljárunk pluszban sportolni, akár konditerembe, futni, sétálni vagy egyszerűen otthon is tornázhatunk.

elhízás

Azonban, ha már idős vagy és elhízott, akkor csak az utolsó két megoldás jöhet szóba, de ha a három közül egyikre sem vagyunk képesek, akkor szinte biztos, hogy jelent lesz az életedben az elhízás öregkorodra. Ez a blog is arra jött létre, hogy segítsen az embereknek. Sajnos a mai modern világunkban szinte a szánkba adják a gyors kaját Saját magadért te vagy mindig a felelős, ezért csak is a te hibád lehet, ha nem figyelsz oda a táplálkozásodra. A változásra való lehetőség mindig csak egy karnyújtásnyira van tőled. A jövőd a te kezedben van, a kérdés csak az, hogy melyik irányba mész?

new man program

Ha úgy érzed neked ez egyedül végképp nem menne, akkor lehetőséged van segítséget kérni. A New Man Program pont az ilyen emberek miatt jött létre, mert a fogyás már járvány, amit meg kell akadályozni.

27 Diétás Étellista

Nem tudod, mit lehet enni diéta alatt?

Te is állandóan éhezel?
Te sem salátán akarsz élni?

Töltsd le az ingyenes anyagunkat! Hová küldjük?

27 Diétás Étel minta

diéta fogyás hízás