Hús mustra

Írta:
Hús mustra

hús

A természet és az ember egyik alap élelmiszerének tekinthetjük. A fő fehérje forrásunk, így felmerül a kérdés, hogy diéta alatt lehet-e fogyasztani és, ha igen, akkor milyen mértékben? Ha natúr sült vagy főtt húsról beszélünk, akkor gyakorlatilag bármennyit ehetünk, úgyse tudunk annyit enni, hogy bajunk származzon belőle, kivéve, ha valaki pont erre játszik. Persze ügyelnünk kell arra, hogy lehetőleg parázs hús legyen és ne zsírban tocsogó. Habár szükségünk van zsírra is, de nem jelenti, azt hogy úsznia kell benne. A poszt végén kifejtem, miért olyan fontos a rendszeres fogyasztása, annak aki diétázni szeretne, de addig nézzük, hogy milyen hús fajtákat tudunk bátran fogyasztani a teljesség igénye nélkül.

hús

Talán a legjobb húsfajtánk a Csirke, nem csak azért mert könnyű beszerezni, de kevés zsírt és sok fehérjét tartalmaz. A testépítők és diétázók kedvenc ételének számít, főleg a csirkemell, aminek a legmagasabb a fehérje tartalma, így szinte kötelező jellegű a fogyasztása. Talán a legjobb elkészítési mód a csirkemellnél, ha natúron sütjük meg egy serpenyőben és, ha lehet ritkán vagy ne is panírozzuk a húsokat. Sütőben is süthetjük egész csirkeként és a húslevesben is nagyon jó, mint főtt hús. Heti rendszeres fogyasztása ajánlott. Természetesen kerülendő a bőr, mint minden további ételnél, ha diétázik az ember.

A Pulyka hasonlóan a csirkéhez csak ajánlani lehet. Bár a csirkehús egy fokkal jobb kalóriában, de elenyészően. Karácsony és Halloween egyik kedvenc fogása, amit nyugodtan ehetünk, ha az ember még fogyni is akarna. Bár a töltött pulykával óvatosan kell bánni és csak mértékkel fogyasztani.

Galamb, mint ínyenc fogás, nehéz beszerezni, de annál érdemesebb. Nagyon kedvező a kalóriatartalma, mint a csirkéé. Ha kiakarunk törni az unalmas és hétköznapi ételek közül, de mellette folytatni is szeretnénk a diétánkat, azoknak nagyon jó választás lehet. Saláta ágyon, kevés körettel és valamilyen finom gyümölcsös mártással.

Az egyre ismertebb Fácán már már kezd betörni a hétköznapokban, legalábbis vidéken. A vadon élők közül az a legjobb, hogy kevés zsírt tartalmaznak, így csak mi magunk tudjuk elrontani a kedvező hatását. Hasonlóan is elkészíthetjük, mint a többi szárnyast, de vadas módra is.

hús

A Marhahús sokak kedvenc csemegéje. Erre is igaz, hogy a natúr sült szelet és a főtt változat a legjobb módja a helyes elkészítésének. Sütés közben kisül a sok zsír, ha éppen zsírosabb húsunk van és ugyan ez igaz a főzésre is, de ott még vizet sem veszít a húsunk, így kalóriatartalma nem fog növekedni 100 g-ra levetítve. A rántott fajta itt is kerülendő, válaszunk, minél zsírszegényebb részét. Nagyon jó gulyáslevesben, vadas módra, de akár tatár bifszteknek is.

Talán a Sertés az, amiből a legsokoldalúbb ételeket lehet készíteni. Azonban itt már nagyon vigyázni kell, hogy mit eszünk meg belőle. Megint csak igaz, natúr és főtt hús az igaz, ha valaki nem akar sok kalóriát enni. Azonban nem igazán engedélyezett a töltött húsok, hurkák, kolbászok, csontvelő, köröm, szalonna, tepertő és a zsírosabb sonka félék.

A Báránynak leginkább csak a húsa keresendő, a sertéssel ellentétben. Azonban elégé zsíros fajta, így ritkábban érdemes csak fogyasztani, de nyugodtan lehet. Egyébként is csak magunkon múlik, hogy jól készítjük e el vagy rosszul. Aki jól tud főzni, annak ajánlom csak, mert nem egyszerű húsfajtáról beszélünk.

A Nyúlnak nincs nagy divatja itthon. A házinyúlnak ráadásul még magasabb is a kalóriatartalma, mint a vadnyúlnak. Ez azért lehetséges, mert háznál mindig jól van tartva, mindig kalóriadúsabb a tápláléka, így magasabb a testzsírszázaléka is. Ez azonban senkinek ne vegye el a kedvét, ugyan olyan jó sült húst lehet belőle csinálni, mint bármelyik másik állatból, a diétázók örömére.

hús

Ponty, a legnépszerűbb hal a hazánkban. Halászlé nélkül karácsony nincs is, amit sokan pontyból készítenek. A legjobb étel, amit lehet belőle csinálni az a Halászlé, de mellette nagyon jó párolt vagy sült halnak. Sokan rántják is, amit inkább kerüljünk, ha diétázunk.

A Lazac egy előkelő ételnel számít sok helyen. A házilag füstölt lazacban elég kevés kalória van, így ezt ajánlom a legjobban, de párolva, sütve is nagyon jól elkészíthető. Nagyon jó zöldség mártásokat lehet mellé készíteni, természetesen cukor hozzáadása nélkül. Akár lazac csíkok, avokádóval és mangóval, rá citromos mustáros szósszal, mint saláta.

Pangasius az egyik olyan halfajta, ami robbanásszerűen jött be a köztudatba. Cápaharcsának is nevezik és általában fagyasztva kapható a boltokban. Hasonlóan, mint a többi halhoz nagyon jó sült és párolt formában, de zöldséges egyvelegnek is kitűnő.

Nem sok Cápa étellel találkozhatunk, talán csak az éttermekben vagy külföldön. Ettől függetlenül bátran kérjünk az éttermekben, mert nagyon egészséges a többi hallal együtt. Mindig a natúr szeleteket válasszuk, kevés zsírral, bár igaz, hogy egészséges a hal olaj, de diétánál ügyelni kell, hogy ne fogyasszunk semmiből se többet, mint amennyi szükséges.

A hús előnye egyértelműen a fehérje tartalma, ugyanis csak fehérjéből, kevés zsírból és vízből épül fel, ami diéta alatt nagyon kedvező. Mint sokan tudják, a túlzott szénhidrát fogyasztás vagy a rossz étkezési szokásainktól hízik el leginkább egy ember. A húsból viszont kis túlzással korlátlanul fogyaszthatunk, bár meg kell jegyezni, hogy a rendszeres túlzott fehérje bevitel akár nem várt mellékhatásokkal is járhat, mint például a köszvény. Ennek ellenére a rendszeres hús fogyasztás nagyon kedvező, mert diéta alatt, sajnos nem csak zsírt veszítünk, hanem az izomzatunk is vele együtt leépül. Ennek elkerülése véget nagyon fontos, hogy az elvesztet izomzatunkat visszapótoljuk. Ezt rendszeres erősítő edzésekkel tehetjük meg és ahhoz, hogy hatással legyen az izom növekedésünkre, fehérjét kell bevinni a szervezettünkből, hogy beépüljön az izomkötegeinkbe. A hús pedig a legjobb megoldás erre a célra, gyors és tömény fehérje utánpótlást tesz lehetővé. 

 

További egészséges ételek:

leves
hús
főzelék
saláta
befőtt

27 Diétás Étellista

Nem tudod, mit lehet enni diéta alatt?

Te is állandóan éhezel?
Te sem salátán akarsz élni?

Töltsd le az ingyenes anyagunkat! Hová küldjük?

27 Diétás Étel minta

diéta fogyás egészséges ételek